Net een huis gekocht, gaat de cv ketel kapot: waar staat u juridisch?

De aanschaf van een woning is iets waarbij u niet zomaar over één nacht ijs gaat. Voor de meeste mensen is een koopcontract voor een woning de grootste financiële overeenkomst die ze aangaan. U wilt er dan ook niet aan denken dat u na de aanschaf te maken krijgt met onvoorziene problemen. Soms kunnen deze verborgen gebreken worden genoemd, wanneer deze voorafgaand aan de verkoop aanwezig waren, maar pas daarna zichtbaar werden. Voorbeelden zijn daklekkage, houtworm, asbest, maar ook een kapotte cv-ketel.

CV ketel kapot en verkoper aansprakelijk stellen voor de schade?

Wij bieden juridische bijstand aan woningbezitters

Direct hulp bij verborgen gebreken (dagelijks tot 21 uur)

Gratis intakegesprek

Gespecialiseerde juristen

Actief in heel Nederland

Pas een huis gekocht en de cv ketel gaat kapot: hoe kan dit?

Heeft u pas een huis gekocht en gaat de cv ketel kapot? Dit probleem komt vaker voor dan wordt gedacht. Cv-installaties zijn namelijk complexe installaties die alsmaar ingewikkelder worden. Door verschillende oorzaken kan het voorkomen dat u geen warm water kunt gebruiken, koolmonoxide vrijkomt, de radiator niet warm wordt, storende tikgeluiden te horen zijn of een zeer lage waterdruk aanwezig is die het douchen bemoeilijkt.

Waar ligt de aansprakelijkheid?

Het gros van de koopcontracten is gebaseerd op een model koopovereenkomst. Deze overeenkomst vermeldt dat u als koper de woning inclusief aanwezige gebreken aankoopt. Dit betekent dus dat u zelf financieel verantwoordelijk bent voor gebreken die zich daarna voordoen. Echter is in diezelfde overeenkomst opgenomen dat de woning geschikt is voor normaal gebruik. Staat het probleem dit in de weg, dan kan de verkoper aansprakelijk zijn. Ditzelfde is het geval wanneer een verkoper gebreken voor de kopende partij verzwijgt. Dit is echter wel moeilijk aan te tonen.

Garantiebepaling en normaal gebruik

Het kan ook zo zijn, dat er een garantiebepaling in de koopovereenkomst is opgenomen. Heeft u een huis gekocht en gaat de cv ketel kapot, dan is de verkoper aansprakelijk voor het verborgen gebrek. Kunt u uw woning niet verwarmen of niet warm douchen, maar is er geen sprake van een garantiebepaling? Dan kan alsnog worden gesteld dat u uw woning niet op normale wijze kunt gebruiken en zodoende niet aan de conformiteitsgarantie van artikel 7:17 BW voldoet. Als koper mag u verwachten dat een woning de eigenschappen bezit die het voor normaal gebruik nodig heeft.

Melding van het probleem

U denkt er liever niet aan: op het moment dat u staat te douchen, wordt het water ijskoud. Heeft u onlangs een huis gekocht en gaat de cv ketel kapot? Dit is een veel voorkomend verborgen gebrek. Het is van belang dat u zo snel mogelijk contact opneemt met de koper, bij voorkeur schriftelijk. Zo kunt u later aantonen wanneer u de melding heeft gemaakt. U dient het probleem uiterlijk twee maanden na constatering ervan te melden en de verkoper een redelijke termijn te geven om het probleem op te lossen.

Niet elk defect is een verborgen gebrek

Heeft u een huis gekocht en gaat de cv ketel kapot? Dan is het belangrijk u te realiseren dat dit niet automatisch een verborgen gebrek is. Het kan namelijk ook eenvoudigweg een geval van pech zijn. Hetzelfde kan u overkomen met keukenapparatuur zoals een magnetron of een vaatwasser. Heeft de verkopende partij onderhoud aan de cv ketel laten plegen en is er geen belangrijke informatie achtergehouden? Dan zal er, wanneer u een huis heeft gekocht en de cv ketel kapot gaat, geen sprake zijn van een verborgen gebrek.

Woningen die van oudere cv ketels zijn voorzien

Bent u de trotse nieuwe eigenaar van een oudere woning? Dan wordt ervan uitgegaan dat u reeds voorafgaand aan de verkoop op de hoogte was van het feit dat ook een oudere cv ketel niet nog enorm lang zal meegaan. Hier kunt u dus niet zomaar rechten aan ontlenen. Soms kunnen de kosten wel op de verkopende partij worden verhaald, bijvoorbeeld wanneer deze op de hoogte was van het feit dat er een defect aanwezig was. Dit is echter lastig om aan te tonen.

De onderzoeksplicht

Heeft u onlangs een huis gekocht en gaat de cv ketel kapot? Dan zal ook worden nagegaan of u als kopende partij aan uw onderzoeksplicht heeft voldaan. Dit doet u door een aankoopmakelaar in de arm te nemen of een bouwkundige keuring door een deskundige, onafhankelijke partij te laten uitvoeren. Had u een defect al bij de bezichtiging of in de onderzoeksfase kunnen opmerken, dan is er direct geen sprake meer van een verborgen gebrek. Is dit wel het geval, dan kunt u de verkopende partij aansprakelijk stellen.

Leaseovereenkomsten

Heeft u net een ander huis gekocht en gaat de cv ketel kapot, dan is dat erg vervelend. Niet alleen levert dit ongemak op, het brengt ook een hoop kosten met zich mee wanneer de verkopende partij uiteindelijk niet aansprakelijk kan worden gesteld. Let u er overigens ook goed op dat de koop van een woning inclusief de cv ketel is. Maakte de verkopende partij gebruik van een leaseovereenkomst omdat deze de aanschaf te duur vond, dan kunt u deze overeenkomst als koper niet zomaar meer overnemen.

Vervanging

Heeft u onlangs een woning gekocht en gaat de cv ketel kapot? Ook wanneer het nog niet duidelijk is of de verkopende partij aansprakelijk kan worden gesteld, is het belangrijk met herstel- of vervangwerkzaamheden aan te vangen. U zou direct voor een zuinige cv ketel of een warmtepomp kunnen kiezen. Deze verlaagt de CO2 uitstoot en het totaalbedrag van uw energierekening. Houdt u er wel rekening mee, dat u als aankopende partij geen winst mag maken. Is de verkoper aansprakelijk, dan zal vaak niet het hele bedrag door hem hoeven te worden betaald.

Juridische bijstand

Heeft u een huis gekocht en gaat de cv ketel vlak daarna kapot? Is de verkopende partij aansprakelijk? Hoe stelt u deze aansprakelijk? Hoe bereikt u een overeenkomst? De ervaren juristen van Woningjurist staan u hierin graag bij. Wij verschaffen u snel duidelijkheid en zorgen ervoor dat, wanneer de verkopende partij aansprakelijk is, u de vergoeding ontvangt waarop u recht heeft. Bent u op zoek naar juridische ondersteuning wanneer u een huis heeft gekocht en de cv ketel kapot is? Neemt u dan contact met ons op.